კარაქსა და საქონლის ხორცში კიბოს უჯრედების გამანადგურებლები იპოვეს – კვლევა

125
spot_img

ჩიკაგოს უნივერსიტეტის მეცნიერებმა, ჩაატარეს სიღრმისეული კვლევა და დაამტკიცეს, რომ ცხიმიანი რძის პროდუქტები, საქონლის ხორცი და ცხვრის ხორცი შეიცავს ნივთიერებას, რომელიც ეხმარება კიბოს მკურნალობას.

მათი კვლევა ახლახან გამოქვეყნდა Nature-ში, მსოფლიოში ერთ-ერთ ყველაზე სანდო და რეიტინგულ სამეცნიერო ჟურნალში.

მეცნიერები არ ამტკიცებენ, რომ კიბოს მკურნალობა მხოლოდ ასეთი პროდუქტებით და წამლებისა თუ მკურნალობის სხვა მეთოდების გარეშეა შესაძლებელი. მაგრამ მეორეს მხრივ, კიბოთი დაავადებულს რძის პროდუქტებსა და ძროხის ხორცზე უარის თქმა არ მოუწევს.

კვლევის თანახმად, კიბოს უჯრედების წინააღმდეგ მებრძოლი აქტიური ნივთიერება აღმოჩნდა ტრანსვაქცენური ცხიმოვანი მჟავა. ის შეიწოვება და გროვდება ცხიმებსა და რძეში. აქედან გამომდინარე, ეს ნივთიერება ბევრია კარაქში, ცხიმოვანი რძის პროდუქტები, საქონლის ხორცი და ცხვრის ხორცი. ასევე ბევრია დედის რძეში.

მეცნიერების ცნობით, ცხიმოვანი მჟავა აუმჯობესებს იმუნური სისტემის სპეციალური უჯრედების უნარს, შეაღწიოს სიმსივნეებში და მოკლას კიბოს უჯრედები.

კვლევა კომპლექსური და მრავალეტაპიანი იყო. პირველ რიგში, მეცნიერებმა შეამოწმეს საკვებში ნაპოვნი 235 სხვადასხვა ნივთიერების ბიოლოგიური აქტივობა.

ცხიმოვანი მჟავით გამდიდრებული დიეტა მნიშვნელოვნად აფერხებდა მელანომისა და მსხვილი ნაწლავის კიბოს ზრდას

კალიფორნიის უნივერსიტეტში ლიმფომის მქონე პაციენტების კვლევამ, რომლებიც მკურნალობდნენ CAR-T (იმუნური უჯრედები კიბოს სამკურნალოდ) უჯრედების იმუნოთერაპიით, აჩვენა, რომ TCE-ის უფრო მაღალი დონე იწვევს მკურნალობის უკეთეს შედეგებს.